Meseria de educatoare este una dintre cele mai frumoase profesii, care nu se aseamana cu nicio alta. Educatoarele stimuleaza si intretin curiozitatea copiilor si le sunt alaturi in joaca de-a copilaria, cu bucurie si magie, in cea mai pretioasa perioada a vietii lor. Voi, parintii, si noi, cadrele didactice, facem tot ce ne sta in putinta ca aceasta etapa sa fie presarata cu multe zambete si clipe frumoase, incununate de succes si realizari. Cum ar spune Maria Montessori: “Copiii au nevoie de ceva mai mult decat iubirea si protectia adultilor pentru a duce la capat aceasta dubla sarcina de adaptare si construire. Au nevoie de ajutorul lor activ”. La DKC suntem alaturi de micutii vostri inca din prima clipa, pasind impreuna pe drumul cunoasterii, oferindu-le toata grija, siguranta si suportul de care au nevoie.
In educatie exista idei, teorii, valori, principii, reguli sau practici confirmate in timp, dar nu exista retete. Fiecare copil este este unic, fiecare familie este unica, la fel si educatorul, iar scopul nostru este sa consolidam relatia cu micutii intrati in sistemul gradinitei. Aceasta relatie este extrem de importanta si isi va pune amprenta asupra personalitatii viitorului scolar. Educatoarele noastre ii ghideaza pe cei mici in primele lor experiente in afara mediului familiei. Ele devin partenerele micutilor in procesul de invatare, de acumulare de noi experiente, in activitatile de explorare si joc.
Parerea noastra
Micutii care ne calca pragul se bucura de un mediu excelent, in care se dezvolta armonios, unde sunt iubiti si încurajati, dar unde, in acelasi timp, li se explica importanta unor reguli, a unei discipline. Educatoarele noastre, pe langa pregatirea in domeniu, cunoasterea metodologiei si a psihologiei copiilor, sunt persoane empatice, iubitoare, calme, responsabile, jucause si creative, ferme atunci cand este nevoie, iar lista poate continua. Sunt bine pregatite si au un rol deosebit de important in formarea si dezvoltarea personalitatii copiilor, punandu-si amprenta asupra vietii acestora, prin modelarea comportamentului si crearea unui set de valori sociale. Educatoarele le pot starni copiilor curiozitatea, interesul pentru invatarea continua, prin intermediul creativitatii lor si al pasiunii care le-a determinat sa lucreze in domeniu. După parinti, ele sunt cele care introduc copiii in societate si ii ghideaza sa paseasca in viata, cu incredere.
De asemenea, tinem foarte mult la relatia dintre educatoare si parinti pentru ca ne place sa fim coechipieri in educarea si construirea personalitatii copiilor. Tot ce se intampla are un impact asupra stimei de sine, a increderii in fortele proprii, iar noi ii incurajam sa se descurce cat mai bine atat in sistemul prescolar, cat si in viata de zi cu zi. Micutii, in general, isi transfera toata dragostea si atentia catre educatoare, intrucat o mare parte din timpul lor se desfasoara la gradinita, iar de armonia dintre cele doua medii educationale (parinti si educatoare) depinde dezvoltarea viitoare a copilului.
Principalele competente
Printre principalele competente pe care trebuie sa le aiba educatoarea ideala, care va continua modelarea personalitatii prescolarilor, le enumeram pe cele de mai jos:
- sa ii placa copiii
- sa constituie un model de adult atat pentru copii, cat si pentru parinti
- sa aiba o profunda cunoastere teoretica si practica a copiilor si a copilariei
- sa aiba o atitudine pozitiva fata de familie
- sa aiba simtul umorului
- sa fie rabdatoare, calma si empatica.
Procesul activitatilor cu caracter educativ constituie un proces de invatare in care strategiile didactice sunt determinate de modul specific al celor mici de a percepe lumea si de nevoia acestora de formare. Personalitatea fiecarui copil difera in functie de zodie, iar educatoarele noastre incearca sa ii inteleaga si sa ii abordeze pe micuti in functie de caracteristicile astrologice si de particularitatile fiecarui semn zodiacal.
Rolul educatoarei este foarte important in dezvoltarea armonioasa a copiilor, ea fiind acea persoana speciala din viata lor, care le face viata frumoasa si cu care ei se joaca, comunica si formeaza o echipa. Este inventiva si gaseste mereu cele mai spectaculoase metode sa le capteaza atentia, chiar si in momentele critice.
Anca Tala- director DKC
In incheiere, sfatul nostru este sa alegeti gradinita ideala pentru voi, dar sa va asigurati ca educatoarea are o relatie si este conectata cu fiecare dintre copii!