Deși Sărbătorile ar trebui să fie un prilej de bucurie, mulți părinți se lovesc de provocări când vine vorba de cadourile pe care Moșul ar trebui să le lase sub brad. Copilul tău și-a făcut o listă lungă și se frustrează dacă nu primește tot ce e pe ea? Iată ce e de făcut ca să eviți să se transforme totul într-o bombă cu ceas!
Tendința noastră ca adulți este, uneori, să compensăm lipsurile copilăriei noastre și să le dăm celor mici tot ce-și doresc, în special de Crăciun. Însă cu această scuză vine și suprastimularea cu daruri, care îl face pe cel mic să nu mai aprecieze ce primește și care îi va pune piedici în dezvoltarea imaginației și a creativității pe termen lung. E firesc să vrei să-l vezi bucuros și curios, să-ți dorești să-i vezi expresia când despachetează un cadou, dar ce-i prea mult strică. Iar un lucru pe care să-l ai în vedere e că dezamăgiri pot să apară chiar și atunci când cadourile pe care i le oferi copilului sunt nenumărate, așadar în loc să te blamezi, înceacă să mizezi pe echilibru când îi oferi diverse lucruri și să te înarmezi cu multă răbdare când protestează. Respiră, nu țipa la el, nu-l amenința, ci spune-i cum stau lucrurile și trasează limite ferme: „Poți plânge dacă simți că ai fost neîndreptățit, dar lucrurile nu se vor schimba. Moșul chiar ți-a adus multe, dintre care unele au fost în topul listei‟.
Pregătește-l pentru ziua când deschide cadourile
Psihologii ne recomandă să stabilim dinainte așteptări realiste copiilor și să facem tot posibilul să nu le dăm tot ce e pe lista pentru Moș Crăciun. Astfel îi ajutăm să se ancoreze în realitate și evităm și posibilele dezamăgiri care pot apărea. Până la urmă, Crăciunul este un moment în care suntem recunoscători și mulțumim pentru tot ce am primit, iar cadourile cele mai de preț nu sunt lucrurile materiale, ci sănătatea, familia și bucuria de a fi împreună și a împărtăși momente unice!
Dar din dar se face rai
Chiar înainte de Sărbători, poți face alături de cel mic o selecție a jucăriilor pe diverse criterii și să le donezi altor copii sau unor organizații caritabile. Transformă asta într-o aventură, spune-i că ești mândru de fiecare obiect la care renunță, repetă-i care sunt cele mai importante lucruri de care ar trebui să ne atașăm în viață și tot așa. Poți inventa chiar un personaj care e un exemplu negativ și care nu împarte jucăriile, dar care poate fi convins de voi să fie mai bun. Sigur că nu este întotdeauna ușor să-l convingi să doneze, deoarece copilul se va desprinde greu de jucării și va dori să se joace cu ele chiar și pentru câteva momente. Nu i le lua brusc, ci lasă-l să se mai bucure de ele, dar setează și comunică-i clar un timp până la care le mai poate ține. De asemenea, explică-i că generozitatea este răsplătită și că astfel o să se facă loc darurilor de Crăciun.
Doar anumite dorințe devin realitate
Îi poți explica celui mic, dacă mai crede în Moș Crăciun, că e nevoie să facă o listă restrânsă, 5-10 cadouri, iar câteva din ele să fie prioritare. Moșul are multe cadouri de pregătit și îi va fi greu să se descurce cu liste foarte lungi, astfel că e posibil să nu primească tot ce a fost scris. Și el trebuie să ajungă în multe locuri și are nenumărați copii în grijă. Alege din cele prioritare câteva care îi plac mult, astfel încât să-i explici că Moșul a luat în considerare ce și-a dorit, dar a fost nevoit să reducă din numărul lor.
Recunoștința se învață!
Repetiția e mama învățăturii. Copilul are nevoie să audă deseori că o să primească doar anumite cadouri, că e norocos spre deosebire de alții, că aceste lucruri sunt doar o mică parte din bucuria de Crăciun. Și îi poți spune povești ca să-l ajuți să înțeleagă, îi poți da exemple de cazuri în care a fost iubit, răsfățat și susținut. În seara de Ajun, puteți face o scrisoare de mulțumire către Moșul, pe care s-o lăsați sub brad, alături de dulciuri și o cană cu lapte, toate special pregătite pentru cel care împlinește dorințe. Copilul trebuie să învețe ce e recunoștința și să mulțumească pentru ceea ce are, indiferent ce cadouri o să primească.
Ce se ascunde în spatele nemulțumirii
Dacă se arată nemulțumit de cadouri, deși el le-a trecut pe listă, posibil să aibă nevoie de mai multă atenție sau de un surplus de afecțiune. Explică-i cu blândețe, dar ferm, că ați discutat deja despre asta. Petrece timp cu el, află ce-l doare, de fapt, spune-i că obiectele nu pot să înlocuiască îmbrățișările și iubirea celor dragi. În loc să se răzbune pe jucării sau să vrea mereu altele, mai bine căutați care e adevărata sursă a nemulțumirii și împreună puteți să găsiți soluții. Mai pote fi de ajutor să te arăți chiar tu încântat de jucării, să începi să le folosești, poate îl inspiri și pe cel mic să treacă peste supărare.
În loc de a vă concentra doar pe cadouri, puteți bifa activități specifice Sărbătorilor, cum ar fi: gesturi frumoase față de cei din jur și ajutor pentru cei mai puțin norocoși. Îi poți da o sumă de bani și să-l lași pe el să aleagă unde poate dona celor care au nevoie de ajutor. Ce să mai ai în vedere? Îi poți spune copilului să-i trateze pe ceilalți așa cum și-ar dori și el să fie tratat. Până la urmă, spiritul Sărbătorilor este tocmai acesta: să fim prezenți unii cu alții și unii pentru ceilalți. O altă idee utilă este ca pe parcursul anului să reduci numărul de cadouri pentru a-i dezvolta așteptări realiste și astfel să simtă că trebuie să le prețuiască atunci când le primește.