Joaca – cheia invatarii si a dezvoltarii copiilor

Joaca este limbajul copilariei si cea mai naturala metoda de a invata orice, inca din primii ani de viata. Prin joc copiii isi folosesc creativitatrea, in timp ce isi dezvolta imaginatia si forta fizica, cognitiva si emotionala. De-a lungul anilor, la Gradinita Diamond Kids, am descoperit ca este cel mai valoros mod prin care copiii invata, experimenteaza si interactioneaza cu lumea din jurul lor.

Joaca este o activitate fascinanta. Pe langa faptul ca prin joc cei mici isi construiesc experiente, este si modalitatea cea mai la indemana activitate de a procesa emotiile. Acestea se exprima si prin tonul vocii, iar adesea, la gradi, ne jucam Mima si ne diatram de minune.

Copiii invata rapid si se dezvolta armonios intr-o atmosfera in care se pune pret pe atentie si iubire. La gradinita noastra avem tot tipul grija ca cei mici sa se simta iubiti, incurajati si apreciati. Invatarea prin joaca stimuleaza dezvoltarea cognitiva a copiilor, iar jocul didactic transforma procesul de invatare intr-unul captivant, distractiv si interactiv.

Iata si cateva beneficii cognitive ale jocului:

  • Dezvoltarea limbajului receptiv si a celui expresiv
  • Imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare
  • Dezvoltarea rationamentului deductiv si inductiv
  • Deprinderile de invatare a matematicii

Potrivit mai multor cercetatori, joaca se desfasoara intr-o stare de spirit activa, lipsita de stres si este adesea liber aleasa si dirijata de jucatori, structurata prin reguli, creativa si imaginativa. Cu cat intelegem mai bine aceste caracteristici, cu atat realizam cum contribuie ele la procesul de invatare si dezvoltare al copiilor.

Terapeutii au descoperit ca joaca nu mai este o simpla activitate distractiva, ci are un rol esential in dezvoltarea celor mici. Mildren Parten, sociolog si cercetator in cadrul Institutului pentru Dezvoltarea Copilului al Universitatii Minnesota, a identificat 6 tipuri de joaca esentiale in dezvoltarea copilului:

  1. Joaca fara ocupatie – implica un stil de joaca imprevizibil.
  2. Joaca solitara – este specifica micutilor cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani.
  3. Joaca de tip spectator – se distinge atunci cand copilul este interesat de modul in care se joaca alt copil, il urmareste cu interes, insa nu se alatura.
  4. Joaca paralela – atunci cand copilul mimeaza modul in care alti copii se joaca, dar nu se alatura acestora.
  5. Joaca asociativa – acest tip de joaca implica mai mult interes pentru partenerul de joaca decat pentru jucaria sau jocul in sine.
  6. Joaca cooperanta – acest tip de joaca implica organizare precisa, reguli de joc si un scop comun.

Cei mici sunt dornici sa invete constant lucruri noi, atunci cand sunt sustinuti de parinti,  profesori si educatori, dar mai ales cand beneficiaza de un mediu de invatare excelent.

Dragi parinti, nu uitati: joaca este cel mai de pret cadou pe care îl puteti oferi micutilor vostri. Este dovada pura de iubire prin care puteti construi cele mai frumoase povesti! La Gradinita Diamond Kids ne place sa spunem ca este cheia invatarii si a dezvoltarii micutilor care pornesc pe drumul cunoasterii alaturi de noi.

Leave a comment

Related Posts

Cele mai mari frici ale copiilor în funcție de zodie
La Diamond Kids, pe lângă cele mai noi modele de educație, ne bazăm și pe informațiile primite direct din știința astrologiei atunci când relaționăm cu…
Read More
Nazuri la cadourile de Crăciun? Cum le gestionezi ca părinte
Deși Sărbătorile ar trebui să fie un prilej de bucurie, mulți părinți se lovesc de provocări când vine vorba de cadourile pe care Moșul ar…
Read More
S.O.S secreții nazale! Cum știi dacă ții copilul acasă sau îl duci la grădi?
Când alții scriu scenarii romantice despre toamnă și toate frumusețile ei, povestea ta e mai ancorată în provocări și ar suna așa: nici n-a intrat…
Read More
Alegerea Gradinitei. Cum stii ca ai luat cea mai buna decizie pentru copilul tau?
A sosit toamna! Cu inimile pline de emotie si bucurie incheiem vacanta si reincepem, cu mic cu mare, aventura noastra la Gradinita Diamond Kids. Zambete…
Read More
Calatorim in 10 tari – De ce am ales aceasta tematica pentru Gradinita de Vara?
Vacanta de vara este perioada copilariei cu cele mai multe amintiri, experiente si calatorii. Copiii adora anotimpul in care se pot bucura de mare, soare,…
Read More