Cum alegem gradinita potrivita si cum îi pregatim pe cei mici pentru ea?
Câteva întrebari si raspunsuri importante, care ajuta parintii sa gaseasca mai repede drumul spre gradinita potrivita.
Grădinița este incubatorul pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos, iar noi suntem perfect conștienți că alegerea unei grădinițe este poate cea mai dificilă prim alegere pentru părinți
Anca Tala Negoescu, director DIAMOND KIDS CLUB, ne-a răspuns câtorva întrebări importante, care ajută părinții să găsească mai repede drumul spre grădinița potrivită.
DK: Ce simte un parinte atunci când stie ca e timpul sa aleaga o noua gradinita?
Anca Tala Negoescu: În experiența de peste 10 ani cu părinții am observat aceeași frică, lipsa de încredere. Încrederea că un străin poate avea la fel de bine grijă de copilul lor. Eu le explic celor care vin la vizionare că noi trăim toată viață într-o nevoie de încredere și că trebuie să dăm frâu liber instictului și simțurilor interne și să ne ascultăm inima, care de cele mai multe ori ea alege bine. Încrederea se câștigă cu timpul, iar noi asta facem la Diamond Kids Club, le arătăm parinților încă din prima clipă că siguranța este pe primul loc, alături de iubire, respect, cunoaștere și împărtășirea de informații.
Ca sa fiu sinceră, cel mai mult îmi place să stau de vorbă cu părinții despre noul început de grădiniță, îmi place să fiu alături de ei în acest pas mare și să simtă ca și cum îi țin de mână, pe ei și pe copii, și nu sunt singuri. Noi suntem aici pentru ei.
DK: Ce trebuie sa aiba in vedere un parinte cand alege o gradinita?
Anca Tala Negoescu: Sunt câteva criterii importante pe care trebuie să le ia în seamă. Le zic mereu să le scrie pe hârtie, ca într-un tabel și să pună note de la 1 la 5, iar la final, să aleagă grădinița cu punctajul cel mai mare. În tabel ar trebui să se regăsească: localizarea vis-a-vis de casă, condiții grădiniță, program grădiniță, program educațional, experiență grădiniță, interacțiunea cu directorul/educatorul sau cel care i-a prezentat grădinița, părerea copilului. Desigur, sunt și alte criterii care se pot trece în tabel, dar aici deja ține de fiecare părinte în parte.
În mod ideal, grădinița va fi o introducere lină în școala reală pentru copil, deoarece aceasta stabilește scena pentru restul educației sale.
Părinții trebuie să ia în considerare obiectivul unui bun program de grădiniță. Grădinița oferă copilului posibilitatea de a învăța și exersa abilitățile esențiale sociale, emoționale, de rezolvare a problemelor și de studiu, pe care le va folosi pe parcursul școlii sale în viitor.
Dezvoltarea stimei de sine este unul dintre obiectivele importante ale grădiniței. Acesta este procesul de a ajuta copilul să se simtă bine cu el și să fie încrezător în capacitatea sa de a aborda provocările învățării.
Grădinița predă cooperarea: abilitatea de a lucra, de a învăța și de a se înțelege cu ceilalți. Un an în grădiniță oferă copilului posibilitatea de a învăța răbdarea, precum și capacitatea de a împărtăși și de a-i asculta pe ceilalți.
Majoritatea copiilor sunt curioși în mod natural, dar unii nu știu cum să se concentreze sau să folosească această curiozitate. Grădinița este un moment pentru a stimula și direcționa curiozitatea și dragostea naturală a copilului pentru învățare.
Toate aceste lucruri formează grădiniță perfectă, așa cum eu cred că este și DIAMOND KIDS CLUB, și care, poate câștiga detașat la puncte, atunci când fiecare părinte își realizează tabelul de care povesteam.
DK: Cum ar trebui parintii sa pregateasca copii pentru gradinita?
Anca Tala Negoescu: Cu iubire multă. Așa am să răspund mereu la această întrebare. Numai cu iubire și înțelegere, un copil poate fi pregătit pentru grădiniță. Există două tipuri de pregătiri: cea fizică și cea emoțională. Mereu le spun părinților că începând cu 15 august să schimbe treptat în programul celui mic diverse acțiuni. Să îl ajute să se trezească mai devreme dimineața, la ore fixe, astfel încât, mai târziu, cel mic să nu asocieze chinul trezitului de dimineață cu mersul la grădiniță și să fie ceva natural. Să îi facă un program de care să se țină, chiar dacă nu implică activități educative, dar doar ca să îl obișnuiască cu regulile: de la ora x la ora y ne jucăm doar acest joc sau facem numai această activitate. În tot acest timp părintele trebuie să-i șoptească micuțului să stea liniștit, să fie fericit, că mami și tati vor fi mereu lângă el chiar și când nu sunt fizic lângă el. Să-i povestească că urmează să meargă la grădiniță unde va fi foarte interesant și distractiv și așa mai departe.
Cel mai important este ca părintele să nu transmită emoțiile sale copilului. Uneori cei mici sunt mai relaxați decât adulții, când intervin asfel de schimbări. Dar emoția și stresul adultului se transferă imediat la copil și așa ajungem să vedem tantrumurile matinale de la ușa grădiniței.
Cu iubire, inima deschisă și multă rabdare, primul an de grădință va fi cu adevărat special.