Cum dezvoltam inteligenta emotionala?
Directorul Gradinitei, Anca Tala, ne povesteste pe siteul ei www.mamaantreprenor.ro despre subiectul momentului. Am preluat articolul si va invitam sa il cititi si voi.
Omul este un cumul de emotii, trairi si impresii. Toate acestea ne ajuta la adaptarea problemelor si a situatiilor ce apar in fiecare zi. Inteligenta emotionala face parte din noi, iar la fiecare om se dezvolta diferit. Asa ca, nu e de mirare ca un subiect atat de important se afla in atentia tuturor in ultimii ani. Cum dezvoltam inteligenta emotionala?
Ne dorim sa crestem adulti echilibrati, rationali, calmi in situatii problematice si trebuie sa-i determinam pe cei mici sa fie constienti de propriile emotii si sa vobeasca despre ele. Copiii trebuie sa fie constienti de emotiile celor din jur si sa invete sa-si gestioneze emotiile de frustrare si teama, dezvoltand comportamente rezonabile, echilibrate.
Dar ce este inteligenta emotionala?
Inteligenta emotionala nu are o definitie clara, asa cum putem defini inteligenta cognitiva (IQ-ul), dar se refera la abilitatea unei persoane de a-si gestiona si controla propriile emotii, de a da dovada de empatie si de a recunoaste emotiile persoanelor din jur. Cu alte cuvinte, inteligenta emotionala se refera la perceperea, controlul si evaluarea tuturor sentimentelor.
Cu siguranta marea noastra majoritate a facut in viata un test IQ (inteligenta academica) si poate niciodata un test EQ (inteligenta emotionala).
Inteligenta emotionala reprezinta poate o parte mult mai importanta in drumul reusitei, insa la fel ca si inteligenta academica se cultiva, se imbunatateste si se formeaza pe parcurs.
Cultivarea inteligetei emotionale trebuie facuta de la varste foarte fragede. Noi, parintii, trebuie sa incurajam copii sa-si exprime sentimentele, sa le inteleaga sensul si motivul pentru care aceste emotii apar, sa le identifice si totodata sa invete sa inteleaga emotiile celor din jur. Si acest lucru imi doresc si pentru Maria!
Poate pare greu si anevois, poate noi ca parinti NU am fost invatati sa ne exprimam sentimentele sau poate ca mediul in care am crescut NU a fost unul valorizant si echilibrat. Toate acestea pot reprezenta piedici in educarea propriilor nostri copii, piedici pe care de cele mai multe ori nu le constientizam.
Ce sa faci pentru a creste un copil echilibrat din punct de vedere emotional?
CONTINUAREA ARTICOLUL CHIAR AICI. Click pe link